Perfectionisme verarming individualiteit

Perfectionisme verarming individualiteit

Heb jij zondag 17 januari ook naar de documentaire gekeken van Perfect Me? Hierin werd bevestigd dat door het streven naar het perfecte gezicht en\of lichaam mensen meer en meer op elkaar gaan lijken. Hoe meer we op elkaar gaan lijken hoe minder ruimte er is voor individualiteit, terwijl we daar juist zo naar opzoek zijn. Dat het ideaal beeld wordt beïnvloed door de reclames, fashion en social media is al langer bekend. Zorgelijk is dat de huidige generatie opgroeit met een vertekend beeld over hoe men eruit ziet in het echte leven. Het beeld waarmee je opgroeit en ziet beïnvloedt je zelfbeeld. Ik heb geen hard bewijs, maar waarom zijn veel jongeren depressief, zijn ze zichzelf totaal verloren?

Vervreemding: Het streven naar perfectie is niet nieuw en is van alle tijden zo is ook uit het onderzoek gebleken vanuit vakblad Kleur&Stijl (2017-2018), maar is nu nog meer binnen handbereik gekomen van een grote groep mensen. Kijken en beoordelen van anderen hoort bij de mensheid, maar onder invloed van moderne technologieën zijn mensen veel kritischer op zichzelf geworden. Deze invloeden veroorzaken een vervreemding van wie je bent en zijn mensen bezig het uiterlijk aan te passen naar het beeld van die ander. Cosmetisch arts en onderzoeker Tom Decates vertelt onder meer dat  vrouwen vroeger naar hem toe kwamen met een foto van een filmster, nu hebben ze digitaal bewerkte selfies bij zich: zo wil ik worden! Er heerst grote onvrede in het echte leven over het uiterlijk.

The lookingglass self: Beschrijft hoe het zelfbeeld van iemand zijn gedachten beïnvloedt over hoe de ander over hem denkt en/of ziet. De mate waarin sociale interactie plaatsvindt wordt gezien als een spiegel en het oordeel van de ander heeft grote invloed op de bepaling van eigenwaarde, gedrag en het zelfbeeld. Self love is nog altijd de allerbeste remedie en zelfs aan de meest perfecte persoon valt altijd nog weer wat te sleutelen. Perfectie is immers nooit af!

Positief zelfbeeld: Voor de vorming van een positief zelfbeeld zou iedereen minimaal één keer in zijn leven bij een image professional langs moeten gaan! Een image professional laat je zien hoe mooi je bent en geeft handige tips hoe jij jouw eventuele aandachtpunten kunt verdoezelen waarbij je toch jouw unieke IK blijft uitstralen. Wees jezelf, anderen zijn er al genoeg.

  • Weet je dat kleur invloed heeft op hoe jeugdig je eruit ziet? Dat kan natuurlijk 2 kanten op werken.
  • Weet je dat kleur invloed heeft op hoe diep of opvallend lijntjes (rimpels) overkomen?
  • Weet je dat kleur invloed heeft op hoe de ander jou waarneemt?
  • Weet je dat je met kleur en je stijl jouw autoriteit kunt verlagen of verhogen?

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Wil jij meer weten over wat een imageprofessional voor jou kan betekenen, mail dan gerust naar info@kledingenstijladvies.info of kijk op dit platform naar een image professional bij jou in de buurt.

Perfect Me is een productie met o.a. Sylvia Holla (socioloog), Tom Decates (cosmetisch arts), Heather Widdows (filosoof), Janice Deul (fashion activist), Kasia Dolkowska (influencer), Cameron James Wilson (fotograaf en maker van het digitale model Shudu), Amber Jae Slooten (digitaal modeontwerper). Credits: Regie: Bregtje van der HaakResearch: Arnout Arens & Zoë van AlphenProductie: Marie SchutgensMontage: Tim van der Maden Eindredactie: Doke Romeijn & Geert Rozinga. Foto Jean Counet.

Related Posts