Kleurstof

Kleurstof

Kleur is altijd om ons heen, dat is zo vertrouwd dat we er niet eens meer over nadenken waar die kleuren vandaan komen en hoe ze gemaakt worden. Ook kleding is de door de jaren heen steeds kleurrijker geworden waarbij de ontwikkeling van synthetische verfmethoden van grote invloed is geweest. Nu mensen steeds bewuster worden van hun voetafdruk op aarde en er ook steeds meer informatie beschikbaar komt. wordt ook binnen de mode industrie opnieuw gekeken naar hoe kleding wordt geverfd en is men opzoek naar alternatieve kleurstoffen.

Kleurstof
We staan er niet vaak bij stil, maar het verven van textiel laat een grote voetafdruk achter op mens en milieu. Per jaar komt er bijvoorbeeld zo’n 50.000 ton kleurstof in het watersysteem. Het TextielMuseum laat aan de hand van mode-, kunst-, en designobjecten uit de museumcollectie, de oorsprong en verhalen achter de kleurstoffen in ons textiel zien met de expositie Kleurstof.

Kleurinnovaties
Zo zijn er hedendaagse innovaties te zien zoals het verven met bacteriën naast eeuwenoude inheemse tradities. Ook staat de tentoonstelling stil bij de gevolgen van eeuwenlang kleuren van textiel, de verhouding met het koloniaal verleden en (moderne) slavernij in relatie met de wereldwijde vervuiling. De expositie toont de schoonheid en dilemma’s van geverfd textiel. Bezoekers ontdekken de uitdagingen en duurzame oplossingen van ambachtslieden, designers, wetenschappers en kunstenaars van vroeger en nu. Want of plantaardig verven nu per definitie beter is dan het verven met synthetische materialen is niet zomaar te beantwoorden. Beide methodes hebben zo hun voor- en nadelen en is het goed daar kennis van te nemen.

Samen met buurtbewoners is een verfplantentuin gestart, waar planten worden gekweekt waarmee textiel geverfd kan worden. Ook kun je een tweedaagse masterclass volgen De verborgen kleuren van de natuur: Gedurende de tweedaagse masterclass wordt gebruik gemaakt van niet-giftige plantaardige beitsmiddelen, lokaal verzamelde planten en restafval van voedsel. Samen met alle deelnemers wordt een brede catalogus van kleuren opgesteld en worden de verfrecepten waarmee deze kleuren tot leven komen gedeeld.

Verven met planten
Het verven met natuurlijke materialen vergt veel tijd en geduld. Het kost tijd om de planten te verzamelen, te malen, te weken, voor te koken, te verven en te drogen. Maar alleen als je er de tijd voor neemt, ontdek je de verborgen kleuren van de natuur. Het proces geeft je ook andere waardevolle inzichten: de impact van vertragen, hoe je omgaat met verwachtingen en of je open kunt staan voor wat zich op natuurlijke wijze ontvouwt. Verven met planten is chemie, die al begint als je de plant oogst. De maand van de oogst, maar ook de plek waar de plant groeit zijn van invloed op de kleuring. Ook de temperatuur van het verfbad en de pH-waarde van het water spelen een rol. En zelfs het gebruik van een koperen- of aluminium pan kunnen invloed hebben op de uiteindelijke kleur van de verf.

De masterclass wordt gegeven op 12 en 13 mei of 14 en 15 juni door Lucila Kenny, een Argentijnse textielontwerpster die in Amsterdam een Natural Dyeing Studio runt die zich richt op het leren, delen en uitwisselen van informatie over de diversiteit van lokale plantensoorten en hun beschikbare kleurstoffen.

De expositie Keurstof is een actieve en dynamische expositie waarbij een beroep wordt gedaan op zowel auditieve, visuele en kinesthetische aspecten. Een must voor jong en oud. Nog te zien t/m 2 oktober 2022. Het Textielmuseum in Tilburg,

Related Posts