Kleurstof

Kleurstof

De bank waar je op zit, de kleding die je draagt: textiel omringt je overal en is altijd geverfd. Het verven van textiel heeft wereldwijd ongekende impact op mens en milieu. Dus alleen al vanuit dat oogpunt gezien is kleding niet duurzaam en wordt het steeds belangrijker als consument na te denken over hoe je een duurzame garderobe opbouwt. Uiteraard is dat geen gemakkelijke klus, maar een image professional kan helpen jou te ontzorgen. Door haar/zijn uitgebreide kennis over mode en textiel word je ondersteund in het maken van keuzes, leer je hoe je een duurzame garderobe opbouwt en kunt werken met kledingcapsules. het gaat uiteindelijk niet om de hoeveelheid kleding die je in je kast hebt hangen, maar om wat je in je kast hebt hangen.

De wereld van kleuren in textiel
De expositie, die de kleuren rood, blauw en geel als vertrekpunt heeft, neemt de bezoeker mee in het maakproces en de context van verschillende kleurstoffen in textiel, steeds op basis van een fysiek kunstwerk of designstuk. Zo zijn er hedendaagse wetenschappelijke innovaties te ontdekken zoals het verven met bacteriën, naast eeuwenoude inheemse tradities op basis van natuurlijke kleurbronnen. Ook staat de tentoonstelling stil bij de gevolgen van al die eeuwen textiel verven voor mens en natuur – van de relatie met het koloniaal verleden en (moderne) slavernij tot en met wereldwijde (water)vervuiling – en komen duurzame oplossingen en innovaties aan bod. Zo ontdek je dat er nu met bacteriën geverfd wordt en hoe ze vroeger verfden met bijvoorbeeld planten. Hoeveel soorten zwart kun je ontdekken? En wist je dat het mooiste rood gemaakt wordt van een klein schildluisje, dat ook gebruikt wordt om M&M’s en roze koeken te kleuren? En wat is nou beter, natuurlijke kleurstoffen of kunstmatige kleurstoffen? Ontdek alle antwoorden spelenderwijs vanaf 9 april t/m 2 oktober 2022 in het TextielMuseum in Tilburg.

Wat is jouw kleur?
En als je wilt weten wat jouw kleur is die je doet stralen dan boek je natuurlijk een kleuranalyse. Doordat je weet welke kleuren je het mooiste staan kun je ook gemakkelijker combineren en is iedere nieuwe aankoop een bewuste. Met kleur kun je jouw uitstraling versterken.

Related Posts