De revolutie van de mannentas

De revolutie van de mannentas

Mannen gebruiken een tas steeds vaker ook als fashionitem in plaats van alleen maar puur zakelijk. En waarom niet! Broekzakken zijn immers niet bedoeld voor je portemonnee, sleutels of telefoon en het ziet ook nog eens onverzorgd uit al die hobbels en bobbels in een broek. De tassencollectie van het merk Monarchy London deed mij herinneren aan een artikel dat ik heb geschreven over de mannentas. Door de eeuwen hebben mannen tassen gedragen om mee te pronken of als functioneel item. Iets wat nog altijd gebeurd, met een tas kun je je persoonlijkheid benadrukken en functioneel inzetten. Het brede aanbod aan tassen voor mannen visualiseert de revolutie die gaande is op dit gebied en laat zien hoe de mannentas is geëvolueerd.

revolutie van den mannentas
Fluwelen speelbeursje geborduurd met zilverdraad, Frankrijk, 18e eeuw.

Historie
Mannen hebben door de eeuwen heen tassen gedragen. In de 14e en 15e eeuw hadden mannen aan hun gordel een buidel hangen waarin muntgeld werd bewaard; de portemonnee bestond immers nog niet. Voor marktkoopmannen was de buidel in die tijd vooral functioneel. De buidel was dikwijls gemaakt van leer of ander stevig materiaal. De adel droeg buidels gemaakt van onder meer zijde, eventueel versierd en voorzien van een beugel, die dikwijls gemaakt was van kostbaar zilver. Deze buidel was meer een statussymbool dan dat hij functioneel werd gebruikt. De bijbeltas was ook een functionele tas met een hengsel en werd door mannen in de hand gedragen. Uiteraard waren daarvan de meest uitlopende exemplaren beschikbaar en ook bij deze tassen speelde status een rol.

Tas als pronkstuk
Vanaf de middeleeuwen was de jacht een populair tijdverdrijf voor (welgestelde) heren. Speciale tassen voor de jacht, zoals de werden over de schouder en borst gedragen, vergelijkbaar met de huidige postmenbag of messengerbag. Ook de valkentas en wapentas waren functionele tassen, maar golden ook als pronkstuk voor mannen. De valkentas hing aan de gordel en werd gemaakt van leer of zijde. In de tas werden de riemen voor de valk bewaard en eten om de valk terug te lokken, iets wat nog altijd gebruikt wordt door een valkenier. Weitassen, afgeleid van het Duitse woord voor jacht, werden gebruikt om geschoten kleine dieren zoals vogels en konijnen in te stoppen. De kruittas of wapentas werd bij voorkeur versierd met jachtvoorstellingen. De komst van binnenzakken maakte tegen het eind van de 16e eeuw en in de 17e eeuw langzaam maar zeker een eind aan het gebruik van tassen door mannen. In de daarop volgende eeuwen behoorde de tas dan ook vrijwel uitsluitend tot het domein van de vrouw.

Sporran
De Schotse sporran is een tas die bij een kilt wordt gedragen. Sporrans worden meestal gemaakt van leer of bont en hebben een klepsluiting met drie of meer kwasten met bont of haar. De sporran wordt gedragen aan een ceintuur en hangt in het midden op de heup, recht onder de das en knopen van het overhemd, vest of jas. De sporran kan opzij worden geschoven, als er bijvoorbeeld gedanst of auto gereden moet worden. Sporrans voor dagelijks gebruik zijn wat eenvoudiger, terwijl meer officiële sporrans, met meer kwasten, gemaakt zijn van mooiere materialen en ze zijn uitgebreider versierd. Militairen van de Schotse Hooglanden droegen de kilt als onderdeel van hun uniform. Hoewel er nog steeds kiltdragers zijn, is de kilt steeds meer gelegenheidskleding geworden. Gucci presenteerde in 2001 een eigen versie van de kilt met een sporran.

revolutie van de mannentas
Bagage, koffer van leer met LV monogram op canvas, Louis Vuitton, Frankrijk, ca. 1920

Tijdsinvloeden
Rond de 19e eeuw neemt de verstedelijking toe, verandert de manier van reizen en ontstaan er meer kantoorbanen. Deze ontwikkelingen zijn van invloed geweest op het wel of niet dragen van een tas. Dit is de periode dat de beugeltas in zwang kwam. In Nederland wordt dit vaak de dokterstas genoemd, terwijl andere landen deze associatie niet hebben en deze tas citybag wordt genoemd. De attachétas en later de attachékoffer zijn hiervan afgeleid. De aktetas en de aktekoffer zijn langzamerhand uit het straatbeeld verdwenen, Zij stonden symbool voor de man met een kantoorbaan en droegen een bepaalde status met zich mee. De aktetas is inmiddels ingehaald door de alom ingeburgerde rugzak of backpack.

Invloed van kleding
In de jaren zeventig en begin jaren tachtig droegen mannen polstasjes om hun autopapieren, sleutels en portemonnee in op te bergen. Mannenbroeken waren in die tijd van boven zo aansluitend, denk aan de kleding van Mick Jagger en David Bowie, dat niets in de broekzakken paste. Ook soulbroeken waren aan de bovenkant aansluitend. Op het moment dat de broeken weer wijder werden, verdween het polstasje uit het straatbeeld. De sporttas is al jaren een geaccepteerd fenomeen als het om mannentassen gaat.

Tijd en context
Beroep, gelegenheid, plaats, cultuur, persoonlijkheid, etc. zijn nog steeds van invloed op het wel of niet dragen van een tas. De opkomst van de iPad heeft bijgedragen aan de acceptatie van het dragen van een sleeve. Deze sleeve wordt door de man gedragen als een soort clutch in de hand of onder de arm, maar verdwijnt ook dikwijls in de tas. Dikwijls worden hier nog andere zaken in gestopt zoals sleutels of telefoon. De hoeveelheid spullen die de man bij zich heeft is in vergelijking met vrouwen klein.
Een andere ontwikkeling die van invloed is geweest is, dat vanaf de jaren 60 grote designlabels als Prada, Louis Vuitton, Chanel, etc., zich meer en meer zijn gaan richten op tassen en parfums. De laatste vijftien jaar hebben ook deze merken de man ontdekt als afnemer. Niet alleen op de internationale catwalkshows dragen mannelijke modellen tassen maar ook de mannelijke bezoeker van deze shows draagt een tas of clutch die de gemiddelde Nederlander als enorm vrouwelijk zou beoordelen. De genderfree beweging die gaande is, zie je terug in het design van uniseks tasvormen. Een ander belangrijke invloed op de acceptatie van de mannentas is die van mannelijke stijliconen. Modehuis Chanel lanceerde in april 2017 de ‘Gabrielle Bag’. Voor de promotie van deze tas is muzikant Pharrell Williams gevraagd als ‘gezicht’. Hij is daarmee de eerste man ooit die te zien is in een handtassencampagne van Chanel.

Conclusie: de mannentas vertegenwoordigt nog steeds een functionele rol. Voor de man die zijn totale look belangrijk vindt en zich ervan bewust is, wordt de tas meer een fashionable accessoire. Status wordt tegenwoordig ontleend aan het merk van de tas en de daarbij passende levensstijl waarbij de vorm van de tas ondergeschikt is.

Evolutie
Hippe namen voor klassieke tassen. De rugzak heet tegenwoordig backpack en is verkrijgbaar in veel uitvoeringen. Een leren model kan uitstekend dienst doen als kantoortas en ideaal voor de fietsende businessmen. De briefcase of businesstas is voor de zakelijke man in een formele setting het moderne alternatief. Wordt in de hand gedragen of over de schouder en borst zoals een messengerbag. Een totebag is een eenvoudige tas om even snel een boodschapje mee te doen. Waar voorheen katoenen of plastic tasjes werden gebruikt, zijn nu luxe uitvoeringen verkrijgbaar. Wordt ook steeds meer als eenvoudige kantoortas gebruikt. Het is een tas met lange hengels die in de hand wordt gedragen. De weekendtas is een grote tas bedoeld om te reizen en heeft naast twee hengels meestal een grote brede schouderband die als een messengerbag kan worden gedragen of in de hand. De sporttas is al jaren ingeburgerd en heet nog steeds zo, de uitvoering van de tas is afhankelijk van de sport die wordt beoefend. Cross bodybags zijn een redelijk nieuw fenomeen, op de internationale catwalk zijn ze al gesignaleerd. Een brede band wordt over de schouder en borst gedragen. Dikwijls onder het colbert en biedt ruimte voor spullen als sleutels, telefoon, autopapieren, etc. En het heuptasje heet tegenwoordig beltbag en is weer terug in het straatbeeld. Onderstaande voorbeelden van tassenmerk Monarchy London geven de revolutie van de mannentas goed weer.

evolutie van de mannentas

Tips voor het dragen van een tas:
1. Size matters. Hoe kleiner de tas hoe damesachtiger deze wordt
2. Kies voor donkere of neutrale kleuren voor een zakelijke of stoere uitstraling
3. Let bij de aanschaf van een unisex model op de breedte van de hengels en schouderband. Te dun is minder
mannelijk
4. Zorg dat het formaat van de tas past bij je postuur
5. Let op de structuur van het materiaal om de gewenste uitstraling te accentueren

Wil jij meer weten over welke tas past bij je postuur en je persoonlijkheid, neem dan contact op met een image professionals van dit platform. Een image advies is ook een leuk idee als Vaderdag cadeau.

De beelden van de klassieke tassen zijn beschikbaar gesteld door Tassenmuseum Hendrikje.

Related Posts