Kledingkastanalyse: Materiaal #3

Kledingkastanalyse: Materiaal #3

In de vorige 2 artikelen hebben we met name gesproken over kleur in je kledingkast. We gaan nu een stapje verder en gaan kijken naar welke stoffen bij jou veel voorkomen,
Stoffen kun je onderverdelen in:
. valling – los en soepel vallend versus stevig en compact
. glans of mat
. textuur zoals: glad, korrelig, ribbelig, scherp of fluwelig
. greep zoals: stevig, zacht, natuurlijk, stug, duur of goedkoop
. gewicht – hoog of laag

Los en soepel vallend versus stevig en compact – Losse en soepel vallende stoffen vallen losjes om het lichaam zonder het direct te accentueren. Deze stoffen zijn ideaal bij vrouwen of mannen met ronde lichaamsvormen. Soepel vallend is iets anders dan wijdvallend (=vorm) iets dat gemakkelijk met elkaar verwart kan worden. Stevige en compacte stoffen vallen dikwijls recht om het figuur en passen mooi bij een figuurvormen met meer rechte lijnen. Een jersey blouse of overhemd valt heel anders dan een 100% katoenen blouse of overhemd. Zie je al wat jouw voorkeur heeft? Ga eens bij je zelf na waar deze stofvoorkeur vandaan komt en of het past bij je figuurvorm.

Glans of Mat – heb je een voorkeur voor glanzende stoffen bedenk dat alles wat glanst op de voorgrond komt. Glanzend materialen weerkaatsen meer licht dan matte stoffen waardoor de glanzend stof de aandacht vraagt. Kijk eens in jouw kledingkast hoe de verhouding is van glanzende en matte stoffen. Bij mannen zie je vaak dat de stropdas een lichte glans heeft waardoor het een mooi contrast biedt met de dikwijls matte materialen van bijvoorbeeld het pak.

Textuur – de textuur van een stof kun je goed voelen als je met een hand over het kledingstuk strijkt en is ook van invloed op de weerkaatsing van het licht. Kijk eens in jouw kledingkast of je een lijn kunt ontdekken in jouw voorkeur. Alles is goed, het geeft inzicht en je kunt je afvragen waar die voorkeur vandaan komt, of het past bij de gewenste uitstraling, bij je figuurvorm, etc.

Greep – de greep van een stof is het gevoel dat de stof geeft als je hem vastpakt. Die wollen trui voelt waarschijnlijk heerlijk zacht terwijl je cashmere vest misschien wel zacht en duur aanvoelt. Kijk ook hier of je kunt analyseren of je een sterke voorkeur hebt voor een bepaalde greep. Heb je alleen kledingstukken van zachte stoffen in de kast zoals joggingstof, t-shirtstof, wol, fluweel, etc. dan kan het wellicht handig zijn te bedenken of je deze zachte uitstraling wilt versterken met andere materialen.

Gewicht – een hoog gewicht kan een gevoel van kwaliteit geven, maar een ski-jack dat een laag gewicht heeft omdat het is gemaakt van dons kan dat ook. Een hoog gewicht zal eerder samengaan met compacte en stevige stoffen dan met los en soepel vallende stoffen.

Zie je al welke stoffen jouw voorkeur hebben? Past dat bij je gewenste uitstraling, je figuurvorm en je uiterlijke kenmerken? Als je een objectief advies hierover wilt, kun je via dit platform een image professional zoeken die je kan helpen met het analyseren van je garderobe. En… dat kan ook online. Ook kun je contact opnemen met info@kledingenstijladvies.info

Zondag 10 mei is het Moederdag, geef een cadeaubon voor een kledingkastanalyse. Een super leuk cadeau waar iedere moeder wat aan heeft.

Related Posts