Sign In

Ruiten troef

Ruiten troef

 

Ruitvormen sieren door de eeuwen heen menig kledingstuk. De diversiteit aan ruitvormen is dan ook groot en  qua kleur zijn er talloze variaties. Ruiten zijn nog immer populair en zijn dan ook in menige collectie terug te vinden. Ruiten worden voor de winter gemixt. Dus heb je nog een kledingstuk in de kast: door het te combineren met een ander dessin ben je weer helemaal winterproof.

    

 

Ruit is de algemene benaming voor stoffen met ingeweven garens. Ruiten ontstaan door in de ketting en inslag, groepen garen van verschillende kleuren af te wisselen. Afhankelijk van de breedte van de draadgroepen bestaat het dessin uit langwerpige of vierkante blokken. Het patroon is symmetrisch of asymmetrisch afhankelijk van de kleuropvolging.  Een ruit is het herhalen van een vierkant van gelijke zijden of een rechthoek met ongelijke zijden. Wanneer je stof in een platbinding weeft en je maakt gebruik van verschillende soorten- en kleuren garens dan ontstaan de ruitpatronen vanzelf. Vanaf het moment dat men een platbinding kon weven, werden waarschijnlijk steeds nieuwe motieven bedacht. Een eenvoudige vorm was steeds een reeks van verschillende kleuren te nemen. De oudste beschrijving van de Schotse ruit gaat terug naar het jaar 50 voor Christus. Des te meer kleuren des te hoger je was in rang: gewone burgers droegen één kleur, de koning had wel zeven kleuren, een priester zes, maar was hij in functie dan droeg hij acht kleuren.

Stofkeuze : Voor de klassieke ruit wordt nog altijd draden van 100 % Scheerwol, lamswol, kasjmier (geit), alpaca of kameel gebruikt. Voor meer plooihoudende stof lenen wolmengingen (blends) zich beter, bijvoorbeeld 55 % polyester en 45 % wol. Bij een vezel vermenging wordt de stof goedkoper, maar wel sterker gemaakt. Een klassieke ruit is altijd geweven, maar tegenwoordig zien we ook gebreide en bedrukte ruiten. Bij een stof met een ingeweven ruit is het garen vooraf geverfd.

De BN-er onder de ruiten: De Schotse ruit is de meest bekende van de ruitvormen en komt in allerlei kleurvariaties voor. Elke familie (clan)  heeft zijn eigen kleurpallet afgestemd op het wapenschild van de familie. Er zijn meer dan 100 kleurpatronen beschreven en opgetekend. Op een goede tweede plaatse komt de Pied de Poule, deze ruit kennen we vooral uitgevoerd in zwart-wit. Het Pied de poule motief verscheen voor het eerst in het Westen in de jaren 30 van de vorige eeuw. In Nederland noemen ze Pied de poule wel stof met hanepoot- of windmolenmotief, in Engeland heet dit motief Houndstooth, Cock’s tread of crow-footdesign en in Duitsland is de naam Hahnenschritt. Het motief wordt tijdens het weven ingebracht door middel van een keperbinding* in combinatie met een bepaalde volgorde van kleuren in de schering en inslagdraden. De grootte van de “pootafdruk” bepaalt de benaming die aan dit ruitdessin wordt gegeven. Koningin Maxima droeg in 2015 een Pied de poule jurk van Michael Kors en in 2016 een robe manteau van modehuis Natan.

Pied de poule
schotse ruit
Schotse ruit

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Posts