Stijl is feitelijk

Stijl is feitelijk

Onlangs las ik een interview met Arno kantelberg, auteur van het boek ‘De man op z’n allerbest’. En wie Arno Kantelberg kent, weet dat deze man altijd stijlvol gekleed gaat. Waarschijnlijk is hij geboren met een goed stijlgevoel, heeft mode zijn interesse en heeft hij tijd gestoken in het ontwikkelen van zijn stijl. Niet zo gek als je weet dat hij ook hoofdredacteur is geweest van onder meer Man en Esquire. Zijn belangrijkste tip in dit interview was dat stijl niet duur hoeft te zijn en stijl heel feitelijk is. Ook adviseert hij in dit interview om met je stijlvragen een image professional te raadplagen. Dit artikel was gericht op de man maar geldt ook zeker voor de vrouw.

Stijl is feitelijk
Wat Arno nu bedoelde met stijl is feitelijk ga ik je hier uitleggen. Trek daarvoor een outfit aan die je jezelf goed vind staan en ga voor een lange spiegel staan zodat je je zelf ten voeten uit kunt zien. Ja dat is waarschijnlijk ff wennen he?
Zie je dat je outfit naast het kleurgebruik ook bestaat uit rechte, ronde of gecombineerde vormen? Met recht wordt wordt bijvoorbeeld een rechte kraag of schouderpartij bedoeld. Een ronde vorm kan bijvoorbeeld de boord van een T-shirt zijn of de onderkant van het shirt dat je draagt. Ook kan het kledingstuk een combinatie zijn van rechte en ronde vormen. Schrijf op of benoem wat je ziet.
– Heeft de kleding ronde of juist rechte vormen of is het een combinatie van beide
– Kun je zien of de kleur mooi bij je huid past?
– Wat kun je zeggen over het contrast (het verschil tussen donker en licht)
– Van welke stoffen is de kleding gemaakt (stugge, soepele, zachte, ruwe materialen etc.)
Door op deze manier naar je kleding te kijken, kun je zien of het past bij je huidtint, haar- en huidstructuur. Hoe meer dit aansluit bij wat je van nature hebt hoe meer je outfit in balans is. Uiteraard is het lastig zo objectief naar je zelf te kijken, om die reden is een onafhankelijk advies zo fijn. Bovendien kan de image professional je ook adviseren of de outfit past bij de context waarbinnen je je begeeft en de doelen en ambities die je hebt.

Wat is stijl?
Stijl is de vertaling van je persoonlijkheid uitgedrukt in de kleding die je draagt en bepaalt je image en het beeld dat anderen van jou hebben of krijgen. Bij een stijlanalyse wordt uitgegaan van 6 stijltypes: Tijdlooschic, Gamine, Casual, Romantisch, Flamboyant, Sportief. Stijl kan veranderen afhankelijk van de verschillende levensfase waarin je je bevindt. Juist om die reden is het verstandig een objectief advies in te winnen bij een stijlexpert.

foto: by Hunters Race on Unsplash

Related Posts