Duurzaam Consumeren

Duurzaam Consumeren

De woorden duurzaamheid, sustainability, recycling, etc. kom jij ook vast dagelijks tegen in de krant, social media,tv, etc. We kunnen er natuurlijk ook niet meer om heen, niet alleen bedrijven moeten hun productieproces aanpassen maar ook het consumenten gedrag moet veranderen.

Duurzaam consumeren begint bij jou
Duurzaam consumeren begint dan ook bij jezelf, wat kun jij doen om de afvalberg te verminderen, wat kun jij doen in je omgeving voor meer leefbaarheid en hoe kan jij duurzaam consumeren? Misschien ben jij al goed bezig en koop je bewust en consumeer je ook bewust. Ik gooi bijvoorbeeld nooit eten weg, ik koop bewust mijn groenten etc. en maak van restjes altijd weer een nieuwe heerlijke maaltijd. Daarnaast loop ik ieder zondag mijn trashwalk en haal daarmee altijd weer een vuilniszak met afval uit de natuur. En op kleding gebied, koop ik echt alleen datgene dat noodzakelijk is omdat het aan vervanging toe is of omdat het een aanvulling is om mijn kleding weer te updaten.

Duurzaam consumeren kan iedereen dus doen! Dat we echter koopverslaafd zijn, zeker op het gebied van kleding werd mij pijnlijk duidelijk toen ik tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven een groot prikbord zag waarop bezoekers hun boodschap achter konden laten. Ik herhaal hier enkele van deze uitspraken:
– Ik koop kleren waarvan ik denk dat ze cool zijn, maar draag ze nooit.
– Je kan er nooit genoeg van hebben
– Shopverslaafd
Er valt dus nog een wereld te winnen als iedereen duurzaam zou consumeren, maar ook kleding duurzaam zou verzorgen. Een image advies zou bijvoorbeeld een hele goede investering zijn, het geld dat je daarmee uitspaart aan zinloze aankopen, kun je weer gebruiken voor andere dingen die er wel toe doen. Bovendien kan een image professional je inspireren andere combinaties te maken met je kleding dan dat je zelf kunt bedenken. Weet je dat je met 20 kledingstukken incl. 2 paar schoenen met gemak 50 verschillende combinaties kunt maken en dat is dan nog zonder accessoires als tassen, sieraden, petten en sjaaltjes. Wil jij aan de sla met een duurzaam samengestelde garderobe en op die manier bijdragen aan duurzaam consumeren of misschien consuminderen op dit platform vind je de professional die jou kan helpen.

Foto: Francois Le Nguyen

Related Posts