Een energieke uitstraling met contrast

Een energieke uitstraling met contrast

Wie een energieke uitstraling wil, doet er goed aan te letten op de mate van contrast van kleding. Hoe lager het contrast van licht en donker hoe minder energiek de totale uitstraling zal zijn. Ik werk getriggerd tot dit blog door de presentatie van PowNed-verslaggever Bram Douwes en dichter Joost Oomen op 28 augustus jl. tijdens de finale van de Slimste Mens. Hoe het werkt leg ik je hieronder graag uit.

Wat is contrast?
Contrast is het verschil tussen licht en donker in 1 outfit. Wanneer je bijvoorbeeld een witte blouse of overhemd combineert met een zwart colbert dan is er sprake van het hoogste contrast. Hoe hoger het contrast in een outfit hoe hoger je autoriteit wordt. Vind je een zwart/wit combinatie te hoog dan kun je de witte blouse of het overhemd bijvoorbeeld vervangen door een blauw of ecru kleur. Probeer het maar eens uit en zie en voel het verschil. In welke uitstraling zie en voel jij je energieker?

Welk contrast past bij mij?
welk contrast bij je past is van diverse zaken afhankelijk. Er is niet 1 manier of 1 juiste stijl van kleden. Bij het maken van een energieke look spelen diverse aspecten een belangrijke rol. Kijk eerst eens welk contrast je van nature bij je draagt. met andere woorden hoe groot is het onderlinge verschil tussen je huid, haar en ogen? Heb je bijvoorbeeld zwart haar, een lichte huid en een medium oogkleur (helder groen, grijs of blauw) dan is er sprake van een hoog contrast. Heb je echter zwart haar, een lichte huid en een donkere oogkleur (bijv. donkerbruin) dan is er sprake van een medium contrast. Het mooiste is om dat contrast te herhalen in je outfit.

Speel met contrast voor een energieke uitstraling
Tijdens de tv-uitzending de Slimste Mens zag ik dit mooie voorbeeld van contrast gedragen door dichter Joost Oomen en PowNed-verslaggever Bram Douwes. Beide mannen dragen een pak in bijna dezelfde kleur. Het grote verschil is de mate van contrast die de mannen hebben gecreëerd door de keuze van hun overhemd. Joost Oomen combineert het pak met een blauw overhemd, net iets donkerder dan zijn pak terwijl Bram Douwes zijn pak combineert met een wit overhemd dat minimaal 2 tinten lichter is dan zijn pak. De keuze van de kleur van het overhemd levert al een duidelijk contrastverschil op en bovendien voegt Bram ook nog een donkere stropdas toe waarmee het totale contrast extra wordt verhoogd. Bij Joost is sprake van een laag contrast terwijl bij Bram sprake is van een medium tot hoog contrast. Wat verder opvalt is dat bij Joost het pak ruim valt. Het colbert is double breasted en de broek valt ruim en heeft wijde pijpen en wordt gecombineerd met een gympje. Neem daarbij de houding van Joost en zie dat de totale look minder energiek oogt. Het pak van Bram is slank gesneden en de broek heeft een taps toelopende pijp, met de oranje sokken voegt hij een creatieve touch toe aan zijn look en passen de camelkleurige schoenen mooi bij zijn haar en de combinatie met stropdas en bril. Het gehele oogt energiek. Uiteraard speelt in hun kledingkeuze ook hun persoonlijkheid een belangrijke rol. Het gaat daarom ook niet over goed of fout, maar het voorbeeld illustreert mooi het verschil in contrast en het effect daarvan op de ander.

Related Posts