Mode is identiteit

Mode is identiteit

Dat kleding meer is dan gewoon wat aantrekken bewijst deze quote: Mode is niet de optelsom van trends. Mode is identiteit, een look waarover werd nagedacht.

De kleding die je draagt laat zien wie je bent en waar je voor staat, desondanks zijn veel mensen zich nog onvoldoende bewust dat de ander daar een mening over vormt of zijn eigen associaties daaraan verbindt. Natuurlijk kun je denken dit is wie ik ben en mensen nemen me maar zoals ik al ben. Of dat in een zakelijke omgeving altijd handig is, kun je je afvragen: jij wilt zakelijk toch ook een en ander bereiken?

Mode en identiteit
Wanneer het gaat over je identiteit, is het goed te realiseren dat je in je leven, maar ook per dag diverse rollen vervult. Zo ben je misschien moeder of vader, echtgenoot of echtgenote, ben je directeur of medewerker bij een bedrijf en/of maak je deel uit van sportteam. Al deze rollen zijn onderdeel van je identiteit en ik denk dat je het me eens bent als ik zeg dat je je daarvoor ook verschillend kleedt. Natuurlijk zal je persoonlijke stijlvoorkeur in al die rollen terug te zien zijn. Iemand met een tijdloze chique kledingstijl zal ook in zijn vrije tijd er uiterst verzorgt uitzien en zijn kleding dik op orde hebben. Om je identiteit te benadrukken is het belangrijk te weten welke kwaliteiten je wilt laten zien.

Identiteit en kwaliteiten
Kwaliteiten (eigenschappen en vaardigheden) zijn een belangrijk onderdeel van je identiteit. Dit is immers wie je bent en wat je kunt. Op je werk wil je wellicht daadkracht en leiderschap uitstralen terwijl je thuis meer gaat voor de dialoog. Kun je je al voorstellen dat dat niet gaat lukken als je in beide situaties hetzelfde aanhebt? Op het werk draag je wellicht een licht overhemd met een donker colbert of als vrouw een lichte blouse met een donker jasje. Het kleurcontrast zorgt voor een bepaalde dominantie (autoriteit) en ook het materiaal van de kleding is daarop van invloed. Terwijl als je thuis komt, je het liefst het overhemd verruilt voor een (groene) polo en een comfortabele jogpantalon aantrekt. Of de blouse verruilt voor een T-shirt met een lekkere lounge broek. Nog steeds in jouw stijl, dus herkenbaar voor wie je bent, maar met een totaal andere (communicatie) boodschap.

Identiteit en je boodschap
Wil jij ook graag dat jouw communicatie en je non verbale boodschap niet alleen klopt bij je identiteit, maar ook bij je ambities en doelen dan kun je een onafhankelijk en objectief aanvragen bij een van de experts op dit platform. Het gaat dus niet over goed en fout, maar over wie jij bent en hoe je dat tot uitdrukking brengt in je kledingstijl.

Related Posts