Verzorg je kleding duurzaam

Verzorg je kleding duurzaam

Nu mensen zich meer en meer bewust worden van de dreiging van fast fashion en haar bijdrage aan klimaatverandering in de wereld verschuift de focus naar kwaliteit boven kwantiteit als het gaat om kleding. Hoewel het kopen van items die gemaakt zijn om lang mee te gaan een belangrijke stap voorwaarts is, kan het verkeerd opbergen van kleding hun levensduur aanzienlijk verkorten. Kleding goed verzorgen is onderdeel van duurzaamheid.

Je kleding duurzaam verzorgen begint met de vraag of je kleding moet ophangen of opvouwen? Deze keuze hangt af van de kastruimte, het gewicht van de kleding en het materiaal. Door kleding op de juiste manier op te bergen, wordt de levensduur van kleding verlengd. Kijk bij dit lijstje of je kleding beter kunt ophangen of kunt opvouwen om duurzaam te verzorgen.

Ophangen:

 • Geplooide kleding
 • Nette broek
 • Jurken (behalve zwaardere/formele jurken)
 • Blazers
 • Ieder kledingstuk dat gevoelig is voor kreukels
 • Lichtgewicht artikelen
 • Blouses

Opvouwen:

 • Gebreide kleding
 • Truien en hoodies
 • Rekbare materialen
 • Alles met verfraaiing of zware kralen
 • T-shirts
 • Jeans

Elf tips om je kleding duurzaam te verzorgen:

 1. Bewaar kleding in een schone, droge en koele omgeving met zo min mogelijk direct zonlicht om ze in goede staat te houden. Door kleding wat ademruimte te geven (hang het niet te dicht op elkaar), voorkom je dat ze vervagen of kreuken, wat uiteindelijk de levensduur verkort.
 2. Bewaar kleding die niet gedragen wordt in waterdichte plastic dozen om ze te beschermen tegen stof, schimmels, motten en ongewenste achtpotige wezens.
 3. Zwaardere kledingstukken, zoals hoodies en truien, kun je het beste opvouwen. Ophangen kan bijdragen aan het uitrekken van de stof.
 4. Investeer in houten hangers. Hoewel ze iets duurder zijn, is het bewezen dat houten hangers beter voor je kleding zorgen, aangezien plastic en draadhangers de oorzaak zijn van het uitrekken van schouders en halslijnen.
 5. Herschik per seizoen de garderobe en gebruik dat moment om je kledingkast schoon te maken met een vochtige doek. Zo verwijder je stof of vuil dat zich aan de binnenkant van je kledingkast heeft opgehoopt. Vermijd het gebruik van agressieve chemicaliën of over geparfumeerde ontsmettingsmiddelen, aangezien deze in de stoffen van je kleding kunnen sijpelen en schade kunnen veroorzaken of je kleding naar schoonmaakproducten gaat ruiken.
 6. Voor het opbergen van winter- of zomerkleding wordt aangeraden deze vooraf te wassen, maar niet te strijken; strijken kan vezels verzwakken en ervoor zorgen dat items langs de vouwen scheuren. Het is ook beter kleding op te rollen dan te vouwen; rollen voorkomt harde kreuken.
 7. Luchtdrogen is de sleutel. Net als te veel wassen, leidt het overmatig gebruik van een wasdroger tot het krimpen van stoffen en het afbreken van het elastiek. Aan de lucht drogen op een kledinglijn of rek is de zachtste manier om voor je kleding te zorgen. Drogen aan de lucht verlengt de levensduur van kleding, verbruikt ook minder energie, bespaart geld en is minder belastend voor het milieu.
 8. Was kleding minder vaak. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zal het minder vaak wassen van kleding ervoor zorgen dat ze in een betere staat behouden blijven. Wassen in de machine kan hard zijn en soms schadelijk voor je kleding, omdat constant weken, wasmiddel en centrifugeren onvermijdelijk tot slijtage leidt. Tenzij kleding stinkt of zichtbaar vuil is, hoeft het niet na elk gebruik te worden gewassen.
 9. Donkere kleding kan na verloop van tijd gaan “bloeden” en vervagen. De beste manier om hun levensduur te verlengen is door donkere kleding binnenstebuiten te wassen.
 10. Let op waslabels. Door de instructies op het waslabel op te volgen, voorkom je dat artikelen krimpen of verkleuren.
 11. Huur een image professional in om samen met jou je kledingkast te doorlopen. Zij kan met jou kijken hoe je kleding kunt combineren zodat je met je huidige garderobe meer variaties kunt maken.

Dit artikel wordt je aangeboden door money.co.uk, experts op het gebied van woningverzekeringen. Volgens Salman Haqqi, personal finance-expert bij money.co.uk behoort een kledingkast tot een van de meest waardevolle bezittingen in onze huizen en kan het kostbaar zijn ze te vervangen. Het is een must ervoor te zorgen dat de waarde van de items in je kledingkast gedekt zijn door je inboedelverzekering.”

Related Posts