7 tips om impact te maken

7 tips om impact te maken

Iedereen wil er toe doen en met zijn verhaal, kennis en uitstraling impact maken. In het woordenboek staat het woord impact omschreven als: uitwerking, invloed, effect. Om je impact te vergroten is het handig bewust te zijn van onderstaande tips:

  • wat is mijn rol
  • wat wil ik bereiken
  • met wie heb ik te maken
  • hoe wil ik overkomen
  • hoe is de zakelijke omgeving
  • wat is mijn doel
  • wat is de context

Impact maken doe je door bewust deze 7 tips in te zetten.

Mijn rol: iedereen vervult in zijn leven meerdere rollen en bij die rollen past een andere kledingstijl, maar wellicht ook een ander communicatiestijl en of omgangsstijl. Dit betekent niet dat je niet authentiek bent, maar juist dat je in staat bent te schakelen en de ander niet in verlegenheid te brengen. Het woord authenticiteit wordt tegenwoordig veel gebruikt, maar het feit dat je meerdere rollen vervult op een dag en in je leven is pas authentiek.

Wat wil ik bereiken: om je invloed te vergroten is het belangrijk van tevoren na te denken over wat je wilt bereiken. Wil je iemand overtuigen of wil je juist input vergaren? Door je goed voor te bereiden weet je wat je wilt zeggen, zorg je voor structuur, achtergrondinformatie, etc.

Met wie heb je te maken: welke functie heeft degene met wie je de afspraak hebt, wat is de leeftijd, welk kennisniveau, wat voor type bedrijf, wat zijn de markttrends. Is het een eerste ontmoeting? LinkedIn is natuurlijk een perfecte manier om je voor te bereiden op je gesprekspartner(s).

Hoe wil ik overkomen: wil je professioneel overkomen, als de expert, zelfverzekerd, benaderbaar of eigenzinnig? Jouw uitstraling bepaalt hoe de ander je waarneemt. Kijk welke kleding geschikt is voor jouw presentatie. Denk er aan dat hoe donkerder de kleur is hoe formeler het oogt en hoe hoger het contrast hoe meer autoriteit de uitstraling oproept. Lees ook onze andere artikelen over dit onderwerp.

Hoe is de omgeving: is dat super formeel, is het een gezellig zakelijk of is het online? Ben je gastspreker tijdens een event of in een talkshow dan is het fijn als je weet welke achtergrond kleur gekozen wordt. Zorg in ieder geval altijd dat je in het licht staat en draag contrast.

Wat is mijn doel: het doel van een gesprek is iets anders dan datgene dat je wilt bereiken, maar ligt wel in het verlengde. Wil je de order binnenhalen of is het een kennismaking?

Wat is de context: De context is de totale omgeving waarin iets zijn betekenis krijgt. Met andere woorden wat is het verband? Als tip 1 t/m 6 op elkaar zijn afgestemd dan klopt de context en kun je er zeker van zijn impact te maken.

Om je te laten zien dat je authentiek kunt zijn in welke rol je ook vervult, zie je mij hieronder in 5 verschillende looks. En het leuke aan deze looks is dat je mijn stijlvoorkeur in alle looks/rollen terugziet.

Related Posts