Bedrijfskleding AH versus uniform KLM

Bedrijfskleding AH versus uniform KLM

Gisteren kopte de kranten groot dat de nieuw ontworpen bedrijfskleding van AH sterk zou lijken op die van de KLM. Als je gelijkenissen en/of overeenkomsten wilt zien dan zie je die altijd wel, maar voor diegene die goed kijken is het overduidelijk. AH is AH en KLM is KLM. Beide hebben blauw in hun logo en huisstijl maar met een totaal andere uitstraling. Vooral het blauw van AH communiceert totaal iets anders dan het blauw van KLM. KLM heeft als hoofdkleur een helder blauw, tussen cyaan en turkoois (een mix van groen en blauw) in. Deze tint staat voor het investeren in goede relaties, verbinding zoeken met mensen, energiek en vernieuwing. Het blauw van AH staat meer voor leiderschap en volgens het boekje ‘Krijg toch allemaal de Kleuren‘ heeft dit blauw als motto: Vertel het een ander. Precies wat past bij AH. Tevens valt in dit boek te lezen dat oranje de balanskleur is van dit specifieke blauw, dus chapeau goed gekozen! Volgens Shirley Schijvens van Schijvens Bedrijfskleding, is het vleugje oranje dat in de kleding terugkomt geinspireerd op het oranje van de bonusaanbiedingen. De bedrijfkleding van AH is vervaardigd uit afgedragen of versleten kleding in combinatie met gerecycled PET, waardoor het garen sterk, kleurvast en slijtvast blijft.

Andere verschilen die ervoor zorgen dat de uitstraling totaal anders is, zijn: Het jasje bij AH heeft geen revers terwijl bij de KLM is gekozen voor een colbert met revers. Revers communiceren iets heel anders dan een jasje zonder revers. Een jasje met revers heet een colbert en komt veel zakelijker over dan een jasje. Wat dat beteft is dit door AH goed gekozen en geeft het meer bewegingsvrijheid en past bij de rol die de medewerkers vervullen. Ook de gekozen stof is gemeleerd waardoor deze minder zakelijk overkomt.

Wat kan jij als lezer van dit blog hieruit leren m.b.t. je eigen stijl?

  • als je uniek wilt zijn, kies dan een kleursamenstelling die niet op die van een ander lijkt
  • effen stoffen stralen meer autoriteit uit dan gemeleerde stoffen
  • meer of minder snit verhoogt of verlaagt de autoriteit
  • ongevoerde jasjes minder formeel zijn
  • een shawltje als snel een ‘stewardessenlook’ geeft, tenzij je hem anders weet te strikken- zie daarvoor ons blog over shawlknoooptechnieken.

TIP: In het kader van het 100-jarig bestaan (2019) van de KLM is er een heel leuk blog die de geschiedenis van het uniform van KLM beschrijft.

Related Posts