6 Stijlmissers van het Colbert

6 Stijlmissers van het Colbert

Het colbert wordt door mannen en vrouwen veel gedragen hetzij als pak of in combinatie met een minder formele broek en vrouwen kunnen het colbert nog combineren met een rok of jurk. Door de vorm (rechte schouders, en strak gesneden revers) oogt een colbert al snel formeel. Het formele karakter wordt nog extra versterkt door de kleur zoals donkerblauw, grijs of zwart en uiteraard de mate van contrast waarmee gespeeld kan worden. Hoe meer contrast hoe hoger de autoriteit. Een colbert moet echter wel goed zitten. Veel voorkomende stijlmissers zijn:

  • de kraag sluit niet goed tegen de boord van het overhemd in de nek
  • het colbert wijkt op de borst waardoor de revers gaan uitstaan
  • het colbert is te strak, de knopen staan op spanning
  • het colbert is te groot
  • de mouwen zijn te lang of te kort
  • het colbert is uit de tijd geraakt

Het niet goed aansluiten van de kraag in de nek heeft dikwijls te maken met een iets ronde rug van de drager of een te groot colbert. Onze minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok, is een voorbeeld van een man waarbij de kraag van het colbert wijkt. Bij hem is een lichte bolling van de rug de oorzaak. Heel vervelend uiteraard en het betekent voor hem dat een standaard colbert nooit goed zal passen, de oplossing is maatwerk. Een goede kleermaker zal hiermee rekening houden en een colbert maken dat goed aanlsuit.

Een colbert dat wijkt op de borst duidt meestal op een grote borstomvang t.o.v de schouders en taille. Ook hier geldt dat een standaard colbert nooit zal voldoen omdat de pasvorm is afgestemd op de maatvoering van de gemiddelde consument. Ook een te klein colbert kan een oorzaak zijn.

stijlmissers

Bij een te klein colbert ontstaan plooien in het jasje en komt de knoop op spanning te staan. Slim fit colbert zijn hip maar het moet wel passen bij de figuurvorm. Voor de man of vrouw met rondere vormen is dit niet de meest geweldige snit. Een te klein jasje oogt alsof je in het jasje hangt.

het colbert

Een te groot colbert duidt ook vaak op een colbert (of pak) dat al langer in de kast hangt. Een pak of colbert gaat maximaal 4 jaar mee, onder invloed van de mode veranderen er kleine details zoals de breedte van de revers, schoudervulling, kleur, materiaal en afwerking. En vergeet niet dat ook het figuur verandert. Mannen die ouder worden, worden over het algemeen smaller in de schouders, de spierkracht in de armen neemt af waardoor deze dunner worden. Bij een te groot colbert ontstaan veel plooien.

het colbert

Bij te lange mouwen is de manchet van het overhemd niet meer zichtbaar en lijkt het alsof de handen in het colbert zitten. De handen lijken hierdoor ook korter. Vaak gaan te lange mouwen ook gepaard met te wijde mouwen. Zijn de mouwen te kort dan is er juist teveel overhemd zichtbaar. Heb je lange armen kies dan voor een lengtemaat of laat een jasje op maat maken of vermaken.

Als een colbert uit de tijd is geraakt, hangt het waarschijnlijk ook al lang in de kast en is wellicht de tijd gekomen het colbert weg te doen of het te laten aanpassen. Waarschijnlijk veroorzaakt dit colbert ook een van de eerdere genoemde stijlmissers. De foto’s die we hebben gebruikt zijn van mensen die expert zijn op hun gebied en bewijst dat iedere expert een expert nodig heeft op zijn gebied. Wil je meer weten over welke pasvorm bij jou past, op dit platform vind je de expert die bij jouw vraag en ambitie past.

Related Posts