Iconisch wit overhemd

Iconisch wit overhemd

Het witte overhemd is een iconisch kledingstuk. Uiteraard zag het overhemd er vroeger anders uit. In 1827ontwikkelde Hannah Montegeau de aangezette kraag, omdat een losse kraag makkelijker kon worden gewassen dan een geheel overhemd. Een overhemd zorgt altijd voor een geklede look, zelfs op een spijkerbroek oogt een wit overhemd verzorgd. Business wise is het overhemd een onmisbaar kledingstuk en ook vrouwen dragen meer een meer een overhemd. Officieel is (was) het regel dat een overhemd voor vrouwen een blouse wordt genoemd en er geen blouses voor heren bestaan.
De naam blouse verwijst naar het woord ‘bloezen’. Bloezen wil zeggen ‘het bollend ophangen van kledingstukken’. Een blouse is een kledingstuk dat als het in de broek wordt gestopt en het er een klein beetje wordt uitgetrokken lichtjes opbolt en zo een redelijk vormeloos stuk stof vormt dat over de rand van de broek heen hangt. Daarnaast is er nog een verschil tussen het overhemd en de blouse, namelijk de knopen. Bij het overhemd zitten de knopen aan de rechterzijde, bij de blouse zitten deze aan de linkerzijde. Hier is geen duidelijke reden voor te vinden, maar het kan te maken hebben met dat vrouwen uit de midden- of hogere klasse in de achttiende en negentiende eeuw een kleedster hadden. De kleding was zo ingewikkeld dat het onmogelijk was dat de vrouw dit in haar eentje aan kon doen, te denken aan een korset, met blouse, meerdere rokken, een over-rok met daar weer een jasje overheen. Voor een rechtshandige kleedster is het gemakkelijker als de knopen voor haar aan de rechterkant zitten.

Wijlen Karl Lagerfield droeg het witte overhemd ook altijd op zijn eigen stijlvolle wijze. Vaak met een hoge boord met een zwarte stropdas, shawltje of versiering verrijkt e altijd gecombineerd met zwart. En mocht hij al een keer voor een kleurrijk overhemd kiezen dan was daar altijd die witte boord. Ikzelf draag ook graag een overhemd en houdt ervan de kraag te versieren met een shawl die ik strik (de possybow is trouwens weer helemaal terug in het modebeeld), een smal leren koordje, een stukje (nep)bont. Ik weet nog dat als ik teenager al weg was van het mannen overhemd en ik al die vrouwen blouses maar suf vond. Zo een mannen overhemd ziet er veel stoerder uit het enige nadeel was wel altijd dat de boord meestal te groot was voor mij. Gelukkig lukt het nu beter om overhemden te vinden die qua maat beter passen en ik heb zelfs een overhemd op maat laten maken bij CeesnCo, zo eentje die knispert en mooi stevig valt. Ik ben daar tot op de vandaag nog blij mee.

Related Posts