Leiderschap uitstralen

Leiderschap uitstralen

Of leiderschap te leren is daarover verschillen de meningen behoorlijk, zo blijkt uit menig (online) discussie. Het aanbod van opleidingen, cursussen en workshops is groot als het gaat over leiderschapsstijlen, wat suggereert dat Leiderschap te ontwikkelen is. Uit onderzoek van de bekende Amerikaans onderzoekers Kouzes en Posner blijkt dat leidinggevenden van goed presterende afdelingen vooral hoog scoren op affectie. Affectie die ze zelf aan anderen geven en affectie die ze zelf willen ontvangen. Het zijn leidinggevenden die dicht bij mensen staan en die bereid zijn hun ideeën met anderen te delen. Uit een ander onderzoek van McKinsey geeft 30% van de ondervraagde ceo’s aan dat hun bedrijf kansen misloopt omdat ze niet genoeg leiders hebben met de juiste kwaliteiten. En… uit onderzoek van de Hay Group blijkt dat wereldwijd 55% van de managers een demotiverend werkklimaat creëert onder hun werknemers. In Nederland is dit zelfs 68%.

In het kader van deze discussie zou de volgende vraag interessant kunnen zijn: In hoeverre beïnvloedt kleding je leiderschap. Kun je leiderschap uitstralen? Met kleding kun je heel veel doen om leiderschap uit te stralen, maar staat nooit los van de persoonlijkheid en de context. Kleding is echter wel ondersteunend en is het belangrijk te kijken welke kwaliteit versterkt moet worden of zichtbaarder mag zijn. Wil je bijvoorbeeld daadkrachtiger overkomen dan kun je spelen met de kleuren die je draagt, het contrast van je kleding verhogen en/of kiezen voor een duidelijkere vorm van de kleding.

  • Donkere kleuren als donkerblauw, grijs of zwart komen daadkrachtiger over dan lichtblauw of bruin.
  • Contrast kun je verhogen door te spelen met een licht overhemd en een donkere stropdas. Het is belangrijk te weten welk contrast je van nature hebt (het verschil tussen huid, haar en ogen) om hier optimaal gebruik van te kunnen maken.
  • Een voorbeeld van meer vorm is bijvoorbeeld het verschil tussen een colbert dat is gevoerd en een ongevoerd colbert, maar ook de stof is van invloed op de vorm. Een linnen colbert heeft minder vorm dan een colbert gemaakt van wol.

Zoals je kunt lezen zijn er best veel zaken die jouw uitstraling kunnen beïnvloeden, een image professional kijkt met jou hoe jij je leiderschap kunt versterken. Maar daadkracht zit uiteraard ook in andere non verbale signalen zoals: de manier waarop je loopt, hoe je kijkt, de handdruk die je geeft en de ruimte die je inneemt. Daarnaast is het verbale onderdeel ook uitermate belangrijk waarbij stemgebruik en wat je zegt veel impact hebben. Houd rekening met korte zinnen, slik geen woorden in, praat rustig en duidelijk, zorg voor een goede structuur, etc. Veel image professionals werken samen met andere experts waardoor ze dikwijls een compleet avies kunnen aanbieden en maatwerk kunnen leveren.

Leiderschap betekent verantwoordelijkheid nemen voor datgene dat je doet, maar ook voor jezelf. Hoe fijn is het om samen met een professional te kijken naar jouw algehele professionele uitstraling.

TIP: Ook mannen zijn gebaad bij een advies van een image professional. Zondag 21 juni is het vaderdag, een cadeaubon kan bij alle image professionals op dit platform worden besteld.

 

 

Related Posts